Duurzame transities in de bouw
Als we naar de bouwwereld kijken, zien we dat we drie transities doormaken, of door gaan maken.
Energietransitie: vóór de industriële revolutie was alles biobased en circulair. Er was immers niets anders. De industriële revolutie bracht een ommekeer, fossiele materialen lagen voor het oprapen. Rond 1972 kwam de Club van Rome met het eerste tegengeluid: ‘Grenzen aan de groei’. Grondstoffen zijn eindig… De start van de Energietrasitie. We zijn er natuurlijk nog niet helemaal, maar met BENG is een einde gekomen aan het gebruik van fossiele energie in nieuwbouw.
Materialentransitie: daar zitten we nu middenin. In 2002 verscheen het Cradle2Cradle boek van Michael Braungart en William McDonough, bekende termen als Waste equals food, Upcycling enz deden hun intrede. Circulariteit met het vlindermodel van de Ellen MacArthur Foundation. De materialentransitie brengt ons naar een biobased gebouwde omgeving, waar technische materialen alleen gebruikt worden waar noodzakelijk. Natuurlijk waar het kan, technisch waar het moet.
Welzijntransitie: we proeven langzaam aan een verandering naar een meer gezonde gebouwde omgeving: aandacht voor gebouwen die het welzijn van de gebruiker in beeld heeft.
We zitten nog wel even in deze transities en ze hebben ze dus ook invloed op elkaar. Biobased gebouwen zijn energieleverend en al onze gebouwen zullen onze gezondheid gaan bevorderen.