Living Future Accreditatie

Regeneratief bouwen streeft er naar om gebouwen neer te zetten die onze planeet beter maken. Gebouwen die de naald op de duurzaamheidsmeter niet op het nulpunt houden maar doorslaan naar de positieve kant! De Living Building Challenge (LBC) is een certificering voor regeneratieve gebouwen dat is ontwikkeld door het International Living Future Institute (ILFI) uit de VS met de intentie om te bepalen wat nu precies een ‘goed’ gebouw is. Goed voor de gebruiker, goed voor de gemeenschap èn goed voor de planeet.

Gijs Bruggink is een van de adviseurs bij ORGA research en chef de bureau bij ORGA architect. Sinds hij begin dit jaar de opleiding bij Living Future Europe (LFE) afrondde is hij een van de weinige Living Future Accredited Professionals van Nederland, die bevoegd is om LBC toetsing van projecten te begeleiden.

Living Buildings zijn energieleverend, slaan carbon op, hebben een positieve sociale impact en zijn gezond doordat ze de mens weer terug in contact brengen met de natuur. Het LBC label is het meest ambitieuze ter wereld en ieder gebouw dat volledige certificering weet te behalen is dan ook een lichtend voorbeeld van toekomstgerichte en klimaat bestendige architectuur. Het zegt wat dat naast een flink aantal Petal (deels) en ZeroCarbon gecertificeerde projecten er op dit moment nog maar één project in Europa is met full Living Building Certification. 

De LBC is het enige gebouwenlabel waarbij niet alleen de plannen getoetst worden, maar ook het daadwerkelijke resultaat. Aan de hand van zeven categorieën, Petals genoemd, worden het ontwerp, de gebruikte materialen en het presteren van een gebouw doorgelicht en gekeken of het gebouw positief bijdraagt aan het klimaat en de maatschappij. Vervolgens wordt na oplevering gedurende 1 jaar worden water, energieverbruik en uitstoot gemeten en getoetst. De standaarden die zijn hanteren liggen hoog maar het ILFI beseft heel goed dat de omstandigheden in ieder land anders zijn en dat de ontwikkelingen en innovaties elkaar snel opvolgen. Zij zien ieder project dan ook als een nieuwe leerervaring en het toetsingsproces is eerder een dialoog dan een eenzijdige keuring.

ORGA architect heeft een regeneratieve ontwerpvisie die naadloos aansluit bij de gedachten achter de Living Building Challenge. Naast directe lijnen met ILFI heeft hij ook goede contacten met de voorzitters van Living Future Europe en met het project team van het enige ‘full LBC’ project in Europa. Mocht u interesse hebben in de mogelijkheden om een certificering van het ILFI na te streven dan komen wij met plezier een keer meer vertellen.

Vorige
Vorige

Handboek Biobased Isoleren

Volgende
Volgende

Biobased renoveren